Pinjaman Kecemasan Online dan 4 Petua untuk Anda

Pinjaman Kecemasan Online dan 4 Petua untuk Anda, Meminjam dan meminjam wang tidak direkodkan dengan pelbagai syarat seperti Payday Loan, Loan Shark adalah masalah bukan sahaja di dalam negara tetapi juga di luar negara. Di Malaysia, pemberi pinjaman wang segera ini disebut "Ah Panjang" atau "Sepanjang", yang dalam bahasa Kanton bermaksud "Telinga Besar". Kumpulan ini sering menawarkan pinjaman kecemasan segera dalam talian; atau sering disebut pinjaman segera dengan faedah tinggi dan menggunakan unsur kekerasan untuk melunaskan hutang.

Pinjaman Kecemasan Online dan 4 Petua untuk Anda

Pinjaman Kecemasan Online dan 4 Petua untuk Anda

Beberapa petua Pinjaman Kecemasan Online yang mesti anda tengok :

Bagaimana pinjaman kecemasan segera ini berfungsi?

Oleh kerana kumpulan ini menggunakan Pinjaman Kecemasan Online untuk mendapatkan keuntungan, fokus utama adalah bagaimana mereka menggandakan wang mereka dengan instrumen kewangan:

  • Mengenakan kadar faedah yang jauh lebih tinggi: Tidak dapat dinafikan bahawa pinjaman kumpulan sangat mudah diperoleh sekiranya anda sanggup menanggung kadar faedah hingga 16%. Malah ada yang menggunakan lebih dari itu. Sehubungan dengan itu, beberapa negara telah membuat undang-undang di mana penghutang dapat mengajukan tuntutan mahkamah terhadap bank atau organisasi kewangan yang mengenakan kadar faedah melebihi 16%.
  • Menggunakan kaedah titik: Kaedah "mata" yang digunakan ialah penghutang mesti terus membayar pemberi pinjaman setiap minggu. Contohnya, anda meminjam RM 1000 dan dikenakan 3 mata. Ini bermaksud bahawa anda perlu membayar RM 30 seminggu dalam jangka masa yang diminta oleh pemberi pinjaman. Pada masa yang sama, baki hutang anda masih RM1000. Sekiranya pemberi pinjaman mengenakan yuran mingguan ini selama satu tahun, maka anda harus membayar dan itu hanya faedahnya.

Oleh itu, masuk akal bagi kita untuk membuat pinjaman melalui pemberi pinjaman ini?

Sudah tentu tidak.

Risiko pinjaman kecemasan dalam talian bersama dengan

Antara risiko yang harus anda ambil adalah kadar faedah tinggi yang tidak dapat anda atasi sendiri. Ini akan menyebabkan keadaan di mana anda harus meminjam lagi hanya untuk membayar faedah. Ini juga berlaku untuk pinjaman wang rasmi.

Lebih dari itu, kehidupan anda dan keluarga anda juga terancam kerana pemberi pinjaman akan menggunakan ugutan dan keganasan terhadap anda dan keluarga anda. Dalam banyak kes, penghutang menerima panggilan yang mengancam, kereta dan rumah yang pecah cat, dan banyak teknik menakutkan yang lain.

Cara mengelakkan daripada menerima bantuan kewangan langsung

Antara cara untuk mengelakkan kita terlibat dengan pemberi pinjaman tidak berlesen adalah:

  • Baca bagaimana membuat pinjaman tunai segera yang sah dan selamat
  • Ketahui mengenai mereka dan modus operandi mereka: Maklumat penting untuk kita menjauhi kumpulan pemberi pinjaman tidak berlesen ini. Pada mulanya, mereka akan menunjukkan minat untuk membantu anda, terutamanya jika mereka mengetahui bahawa anda menghadapi masalah kewangan. Sebenarnya, mereka akan memanggil anda hanya untuk bertanya sama ada anda sudah makan. Setelah mengambil wang anda, barulah mereka menggunakan taktik ugutan dan paksaan anda.
  • Rancang perbelanjaan anda: Rancangan kewangan adalah penting supaya anda dapat berbelanja dengan bijak tanpa perlu meminjam dari sesiapa. Sekiranya anda mampu, dapatkan nasihat daripada perancang kewangan yang diperakui mengenai pengurusan harta tanah dan perbelanjaan harian.
  • Pinjam dari ejen berdaftar: Terdapat banyak ejen pembiayaan, termasuk bank dan modal dibenarkan, untuk anda memohon pinjaman. Kegiatan kewangan institusi ini tertakluk kepada undang-undang Bank Negara dan hanya dikenakan faedah rendah.

Berurusan Dengan Bantuan Daripada Pemberi Pinjaman Tidak Berkanun

Umumnya, semasa meminjamkan wang tanpa dokumen, seperti tanpa resit pembayaran, ia juga mesti tanpa kebenaran.

Anda harus sedar dari sudut undang-undang bahawa itu salah.

Sekiranya anda sudah berada dalam krisis hutang ini, berikut adalah cara menangani jerung pinjaman tanpa izin:

  • Pinjaman segera tanpa faedah tinggi dan tidak bertentangan adalah melanggar undang-undang: Dalam banyak kes, peminjam menghadapi beberapa negara, peminjam tidak dianggap sebagai jenayah, tetapi pemberi pinjaman yang melakukan jenayah pinjaman dan faedah tanpa izin.
  • Anda tidak berhak membayar apa-apa kepada pemberi pinjaman tanpa lesen - Kerana pemberi pinjaman menjalankan perniagaan tanpa izin, anda tidak mempunyai hak undang-undang untuk mendapatkan kembali hutang.
  • Adakah pemberi pinjaman akan mengambil tindakan undang-undang? Pemberi pinjaman wang tidak berlesen sering melakukan aktiviti haram dan umumnya tidak menggunakan kaedah undang-undang untuk mendapatkan wang anda kembali. Jadi mereka tidak dapat menuntut anda jika anda tidak membayar hutang anda.

Namun, jika anda merasa terancam, hubungi dan laporkan kepada PDRM.

Nib

Sebenarnya, sumber kewangan dapat diperoleh dengan pelbagai cara.

Dalam kes ini, jangan biarkan kewangan anda membahayakan keselamatan anda dan keluarga anda. Pinjaman wang segera tanpa gaji dengan kadar faedah langsung bermaksud risiko segera yang mempengaruhi masa depan anda.

Sebelum anda membuat pinjaman segera dan memerlukan bantuan kewangan segera, baca dan fahami pertukaran pinjaman kecemasan dalam talian segera ini. Bagi kami, ada lebih banyak keburukan daripada kebaikan.

Sekiranya anda buntu kerana hutang perniagaan, anda boleh mencuba Pinjaman Kecemasan Online perniagaan MARA.

Semoga bermanfaat.

Next Post Previous Post
No Comment
Add Comment
comment url